ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
Όταν κάποιος νέος ήθελε να δείξει το ενδιαφέρον του για μια κοπέλα έπαιρνε κρυφτά από την αυλή της μια γλάστρα και την τοποθετούσε στη δική του. Έτσι η κοπέλα έπρεπε να ψάχνει τις αυλές, προκειμένου να βρει τη γλάστρα και να ανακαλύψει τον νέο που την αγαπούσε.
ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ
Ο νεαρός μπορούσε να επισκεφτεί τη νύφη το σπίτι της μόνον την ημέρα όπου είχε ορίσει ο πατέρας της κοπέλας. Όταν το ζευγάρι πρωτοκυκλοφορούσε κάποια από τις μεγάλες εθνικές γιορτές, με τον τρόπο αυτό επισημοποιούσε την σχέση του.
ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ
Την Πέμπτη που προηγείτο του γάμου έστρωναν το κρεβάτι. Οι συγγενείς έφερναν κοφτά χειροποίητα σεντόνια και έστρωναν την πλεκτή κουβέρτα της γιαγιάς. Έριχναν και αγόρι στο κρεβάτι για το καλό για να γεννήσει το ζευγάρι αγόρια.
Ο ΓΑΜΟΣ
Παλαιότερα τα τραπέζια του γάμου διαρκούσαν μέρες. Μετά το μυστήριο ο χορός άνοιγε με τη νύφη που την χόρευαν όλοι οι άντρες από τα δύο σόγια και οι γείτονες ύστερα οι γυναίκες από τα δύο σόγια και οι γειτόνισσες. Τα μεσάνυκτα το ζευγάρι έφευγε οι συγγενείς συνέχιζαν και το πρώτη πήγαιναν και τους ξυπνούσαν με γλυκά τραγούδια και τη μουσική της τσαμπούνας.
ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ
Το κλέψιμο των κοριτσιών συνηθιζόταν στο νησί μας. είτε επειδή οι γονείς δεν ήθελαν το γαμπρό, είτε επειδή προσχηματίζονταν ότι δεν τον ήθελαν προκειμένου να μη δώσουν προίκα. Στη περίπτωση αυτή, όταν το ζευγάρι κλεβόταν, ο πατέρας της κοπέλας μπορούσε να μη δώσει προίκα, μιας και κατά το έθιμο, η προίκα σε τέτοια περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει απαιτητή.
ΤΑ ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ
Μόλις μπαίνει ο Δεκέμβριος και για όλο το χειμώνα έσφαζαν το χοίρο. Χώριζαν τα κομμάτια και ετοίμαζαν τα παράγωγά του. Λουκάνικα, λόζες, πασπαλάδες, τσιγάρα. Όλα αυτά με τη συνοδεία τσαμπούνας, με χορό και τραγούδια. Το έθιμο των χοιροσφαγίων συνεχίζεται και σήμερα.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Μόλις άνοιγε το τριώδιο άρχιζαν οι προετοιμασίες για τα τζιώτικα φαγοπότια. Βεγγέρες στους στάβλους τσαμπουνότουμπο με συρτό, μπάλο και πόλκα. Στα αποκριάτικα τραπέζια κύρια, πιάτα ήταν ο καπαμάς, οι λόζες, τα λουκάνικα, η ζυλαδιά. Την Τσικνοπέμπτη έφτιαχναν ρυζόγαλο. Οι μούσκαροι συναγωνίζονταν στη φαντασία και τα πειράγματα. Τα κούλουμα τα περνούσαν στο Λιόντα.
ΚΗΔΕΙΑ
Οι Τζιώτες στις κηδείες προσφέρουν παστέλι.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Την προηγούμενη του μνημόσυνου σαν τρόπο πρόσκλησης προσφέρουν «βρεχτό». Το βρεχτό είναι ψωμί βουτηγμένο σε μαύρο κρασί και πασπαλισμένο με ζάχαρη, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.